III. Daeron Targaryen (2023)

III. Daeron Targaryen (1)

III. Daeron Targaryen volt a Hét Királyság Ura, és a huszadik Targaryen király, aki a Vastrónon ült. I. Valerion Targaryen király és Jenna Lannister királyné elsőszülött fia. Volt két öccse, Maegon és Aeron hercegek. H.u.327-ben lett kinevezve a Vastrón örökösének és Sárkánykő hercegének, majd H.u.343-ban apja halálát követően került a trónra.

Tartalomjegyzék

  • 1 Megjelenés és Személyiség
  • 2 Történelem
    • 2.1 A Szarvhegy-i Torna és következményei
    • 2.2 Uralkodás
    • 2.3 A Halk Lázadás
  • 3 Halála

Megjelenés és Személyiség

Daeron egy igazi zord, sármos ember volt. Halványkék szemei és ezüst-arany haja magához vonzotta az összes nőt, főképp a szajhákat. A herceg imádta a nőket, és ez volt a legnagyobb gyengesége, mivel érzelmeinek és vágyainak egyszerűen nem tudott ellenállni. Sokan őrültnek, sokan szimplán egy gyenge uralkodónak tartják aki nem tudta féken tartani magát.

(Video) Daeron II 12th Targaryen King of Westeros

Történelem

H.u.324-ben született Sárkánykőn nagyapja és nagyanyja, VI. Aegon Targaryen és I. Daenerys Targaryen uralkodásának idején. Hasonlóan apjához, születésekor ő is kapott egy sárkánytojást, melyből Urrion kellt ki.

Mikor apja követte az ő apját a trónon, a H.u.-i 327.évben ki lett nevezve a Vastrón örökösének. Ekkor mindössze 3 esztendős volt. Rá két évvel született meg első öccse, Maegon herceg, majd az ő születése után két évvel született meg a legfiatalabbik öccse, Aeron herceg. Daeron sokat játszott fivéreivel és sokat törődtek egymással, egészen addig ameddig Daeron nem kezdte felfedezni azt hogy milyen is egy asszonnyal együtt lenni.

daeron rendes neveltetésben részesült, melyben anyja, Jenna Lannister királyné vállalt nagy szerepet. A herceg tisztelettudó és leleményes volt. Sosem szerette ha megváratták, és mindig ellógott a Vörös toronyból, hogy körbejárja Királyvár legzordabb részeit.

A Szarvhegy-i Torna és következményei

I. Valerion Targaryen uralkodási évei békésen telltek. Lord Samwell Tarly 55. neve napjára egy nagy tornát rendeztek Szarvhegyen a H.u.-i 338.évben, ahol a királyi család is meg lett hívva. Rhael hercegnő gyermekei nagyon izgatottak voltak a hercegek érkezése miatt, és mikor a hercegek megérkeztek, éjjel nappal együtt játszottak. Daeron ekkor már idősebb volt, úgyhogy őt jobban izgatta maga a torna meg az idősebb hölgyek is. A tronán részt akart venni a herceg, de Jenna királyné megtiltotta fiának. A tornán a király, Lord Malwyn Tyrell és maga Lord Samwell egymás mellet ültek, és szórakoztatták egymást is. Daeron herceg egy ideig Ser Kevan Payne fegyverhordozója volt, akit apja ütött lovaggá meglepő, és kíváló teljesítménye miatt. A herceg később tőle tanult harcolni.

A nagy ünneplés közepette, a király egyik szolgálója benyitott az egyik kamrába borért, ahol Daeron herceget találta Lady Cyrenna Tyrell-el, Lord Malwyn Tyrell egyik lányával. Daeron a szolgáló után futott, de nem tudta utolérni, majd szemelől vesztette a leányt. A király és Lord Tyrell is megtudta hogy mi történt, majd a történtek miatt botrány tört ki. Daeront visszaküldette apja Királyvárba, Ser Kevan kíséretében. A herceg többször is megpróbált elszökni az út közben, ráadásul még párajt is vívott Ser Kevan-nal, de gyorsan lefegyverezte a lovag Daeron herceget. Lady Cyrenna rávette apját hogy adja oda kezét a hercegnek, majd maga Lord Tyrell ajánlotta fel a királynak az ötletet. Daeron nagy slamaztikába hozta mindkét házat, és e kellemetlenséget csak így lehetett elkerülni. Így igent mondott a király, Lord Malwyn ajánlatára.

(Video) The Targaryen we don’t see in House of the Dragon - Daeron the Daring

H.u.340-ben Daeron herceg és Lady Cyrenna Tyrell összeházasodtak Baelor Nagy Szentélyében. Daeron sosem szerette Cyrennat, csak kielégülést akart éépen akkor, és kíváncsi volt hogy mit tud egy felső nemes. Abban az évben született meg egyetlen gyermekük, akit Alyssa-nak neveztek el. Daeron nem nagyon törődött lányával és feleségével, hanem inkább szeretőket tartott, és nem izgatta hogy mindenki tisztában van vele. Addig feszültek a dolgok, amíg Daeron egyik szolgálónője teherbe nem esett, majd egy ezüst hajú fiúnak adott életet. Amikor nyílvánvaló lett a gyermek származása, Daeron minden zavartatás nélkül elnevezte a fattyú fiát Vaegon-nak, és kijelentette: "Legalább egy szolga képes teljesíteni kötelességét!" - utalva arra hogy fia született és nem lánya.

H.u.343-ban Cyrenna elhagyta a fővárost a lányával, hátrahagyva férjét. Daeron olyan dühös lett, hogy sárkánya hátára sietett hogy utolérje őket, ám útját állta az öccse, Maegon herceg. Maegon Targaryen herceg sokkal nagyobb harcos volt mint maga Daeron, ráadásul Drogon lovasa volt már akkor, így inkább nem ellenkezett. Abban az évben meghalt a lánya és felesége is, akiket a Rózsa úton öltek meg ismeretlen személyek. Daeron nem vett részt a temetési szertartáson, ezzel pedig teret hagyott bizonyos pletykáknak, hogy valójában a herceg ölette meg saját vérét és a feleségét.

Uralkodás

H.u.343-ban lett megkoronázva Hódító Aegon koronájával.

Miután megkoronázták Daeront a Vörös toronyban, elősször menesztette Ser Lymond Baratheon-t mondván hogy fiatalabb Segítőre van szüksége. Daeron ezt követően kinevezte egyik szeretőjét, akit Syrella-nak hívtak. Ser Lymond és a Baratheon-ház óriási megaláztatásnak vette ezt, majd haragjuk nem csillapodott Daeron uralkodása alatt. Az egyetlen ok amiért a haragos Baratheonok nem lázadtak fel, az az volt hogy rokonok voltak Aerea hercegnő révén a királlyal.

Egy évvel Daeron koronázása után, holló érkezett Szarvhegyről, hogy Lord Samwell Tarly, Szarvhegy Ura elhunyt. Mivel legidősebb fia, Ser Jon Tarly már négy éve halott volt, ezért az ő és Rhael hercegnő elsőszülött fia, Berrick Tarly lett Szarvhegy Ura, aki egyébként Daeron király unokafivére volt. Miután Lord Berrick elfoglalta törvényes helyét mint Szarvhegy Ura, Rhael hercegnő visszatért Sárkánykőre, Viserion-nal együtt.

(Video) History of Targaryen Kings || Fire & Blood || House of the Dragon

Daeron rendes neveltetésben részesítette fattyú fiát, a kis Folyami Vaegon-t. Mikor Vaegon két éves lett, Daeron jelezte a Kis Tanács felé szándékát, hogy elveszik Syrella úrnőt és Vaegon herceget törvényes gyermekeként fogja felnevelni. És ez még nem volt semm, ugyanis a király kijelentette hogy fia lesz a trónörökös. A Nagymester és a többi tagja a kis tanácsnak ellenezte a javaslatot, és óvba intették a királyt. Daeron nem hallgatott rájuk, majd elvette Syrella-t és legitimizálta fiát. Vaegon végül a Targaryen-ház új tagja lett.

A Nagy Házak többsége felháborítónak tartották III. Daeron döntéseit, és lázadásokat próbáltak kitervelni.

A Halk Lázadás

H.u.345-ben a király legidősebb öccse, Maegon Targaryen herceg bevette Sárkánykőt, ahol Aeron herceg, Rhael hercegnő és maga az özvegy királyné, Lady Jenna Lannister is tartózkodott. Maegon kijelentette hogy Vaegon sosem lehet trónörökös, és hogy Daeron-nak le kell mondania a trónról. Mi sem kellet, Daeron elrendelte az Arany Kompánia felkészítését, és kinevzte Ser Kevan Payne-t a királyi csapatok parancsnokának. Maegon gyorsan véget akart vetni Daeron uralkodásásnak, és hollót küldött Viharvégbe, Kaszterhegyre a nagybátyjának segítségét kérve. Több ház is fellázadt Maegon és az őt támogató nagy házak mellet, de Maegon tudatta velük hogy Királyvár ostroma lesz az első és utolsó támadás.

Aeron herceg ekkor Rhaegal lovasa volt, és ő repült el Viharvégbe a Baratheon-ház támogatásáért. Lord Borros szívesen támogatta Maegon ügyét, és tizenötezer viharföldit biztosított a hercegeknek.

Mikor Daeron megtudta hogy a fél Birodalom ellene van, a másik fele pedig nem védi meg őt, őrületbe esett és kijelentette hogy bárkivel szívesen hál aki egy ezüstöt ad neki cserébe. Daeron a pénzt azért gyűjtötte, hogy más zsoldosokat tudjon felbérelni, hogy legyőzze fivéreit és az őket támogató feleket. Syrella királyné megbízott egy nagyon speciális és profi bérgyilkost, hogy öljék meg a két herceget Sárkánykőn, így véget vetve a háborúnak. A bérgyilkosok éjjel támadtak a hercegekre, akik éppen mély álomban voltak. Aeron herceg időben felébrett, és a rátámadót gyorsan ártalmatlanná tette, majd elvágta a torkát az ismeretlennek. Maegon herceg nem volt ilyen szerencsés, mivel védekezés közben több szúrást is kapott, majd miután képes volt megölni a bérgyilkost, szépen lassan elvérzett. Aeron herceg még oda ért az utolsó pillanatban, de Maegon-t nem tudták megmenteni, H.u.345-ben.

(Video) Epic Dragon Scene Game of Thrones Season 3 Daenerys Targaryen Rise to Power (Part 1) (HD)

Mikor Maegon halálának híre eljutott Királyvárba, Daeron herceg nagy ünnepség közepette elvett még négy leányt, akik közönséges szolgák, kovács lányai vagy szajhák voltak. A négy hölgy neve Bolhavégi Tati, Astrell, Yonna és Folyami Aleryn voltak.

A csúfos vereséget így is Daeron szenvedte el, ugyanis Astrell egy jó barátja volt Aeron hercegnek, akit megbíztak Daeron és Vaegon meggyilkolásával. Amikor a király éppen vele akarta elhálni a házasságot, a királynéja egy kést szúrt a szívébe majd biztosra ment és elvágta a torkát III. Daeron Targaryen-nek. Vaegon herceget nem találta meg, akit kimenekített anyja Syrella királyné. A királyné egy hajón menekült el egyetlen fiával, majd Essos-ba mentek ahol soha senki nem találta meg őket.

Mielőtt Királyvár észbe kapott volna, Aeron herceg megérkezett Rhaegal hátán és nagynénje, Rhael hercegnő kíséretében, aki meg Viserion hátán érkezett. Ser Kevan parancsnok parancsolta a megadást, és átadták Aeron-nak az irányítást. A megtorlás csak a herceg koronázása után történt meg.

Halála

Daeron a Targaryen-házból, Harmadik ezen a néven, Királyvárban halt meg miután bérgyilkos felesége, elvágta torkát a H.u.-i 345.évben. III. Daeron Targaryen-t herceg korában szerették, de vágyait nem tudta féken tartani, és ez okozta vesztét. A "Szajha Király"-nak gúnyolták, mivel eladta testét a vagyon érdekében. Daeron-t legfiatalabb öccse, I. Aeron Targaryen király követte a trónon.

Videos

1. Daenerys Targaryen "My reign has just begun."
(Game of Thrones Best Scenes)
2. Jacaerys Velaryon vs Daeron Targaryen #houseofthedragon
(GoT Clips)
3. King Aegon iii Targaryen The Broken King (Dance Of The Dragons) House Of The Dragon History & Lore
(World Of Westeros)
4. Every Targaryen King - AI Generated Game of Thrones Characters
(LordCummingsworth)
5. The Reign of Daeron I Targaryen The Young Dragon Explained #asoiaf #gameofthrones #houseofthedragon
(The Cinema Warden)
6. Game of Thrones Season 4: Episode #3 Clip - Dany's Speech (HBO)
(GameofThrones)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated: 07/04/2023

Views: 5785

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.